Melkchocolade Zonder Melk?! Hoe Dan?

Meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor melkproducten, vaak vanwege milieu- of gezondheidsredenen. Maar wat chocolade betreft, blijft melkchocolade toch wel ieders favoriet. Niet veel mensen switchen naar pure chocolade zonder melk omdat het toch een kwestie van smaak blijft. Hoe kunnen we dan toch melkchocolade maken, maar dan zonder melk? Let’s find out!

In het kort: Zo wordt chocolade gemaakt

Cacaobonen groeien aan cacaobomen in een warm en vochtig klimaat. De bonen worden uit de vrucht gehaald, schoongemaakt, gefermenteerd, gedroogd en nog een keer gewassen. Daarna worden de bonen pas gebrand, waarna de cacao pitjes van het vruchtvlees gescheiden worden en fijngemalen worden tot een cacaomassa. Onder extreem hoge druk kan de cacaomassa gescheiden worden in cacao poeder en cacao boter. Door deze twee ingrediënten vervolgens weer samen te voegen tijdens een specifiek proces ontstaat uiteindelijk pure chocolade.

Tot dan toe is er geen melk aan te pas gekomen. We hebben 100% pure en ongezoete chocolade gemaakt. Om pure chocolade te maken, zoals die in de winkel ligt, wordt suiker toegevoegd tijdens het proces. Voor melkchocolade wordt ook melkpoeder, melkvet en soms ook gecondenseerde melk toegevoegd. Witte chocolade maakt alleen gebruik van de cacao boter van de boon, tijdens het proces wordt ook melkpoeder en suiker toegevoegd.

Is pure chocolade altijd melkvrij? Niet altijd!

Je zou het misschien denken dat pure chocolade helemaal geen melk bevat, maar dat is niet altijd het geval. Veel grote merken, waaronder Lindt, voegen ook aan pure chocolade melk proudcten toe. Op de ingrediëntenlijst staat bijvoorbeeld boter, melkvet, melk, room, lactose, wei of andere melk ingrediënten.

Wetgeving heeft bepaald dat het verplicht is om duidelijk te maken of het producte melkproducten kan bevatten. Mocht je specifiek op zoek zijn naar melkvrije chocolade kijk dan voor het vegan label wat vaak op de voorkant te vinden is. Zo weet je zeker dat je melkvrije chocolade te pakken hebt!

Maar hoe maken ze dan chocolade zonder melk?

Het is natuurlijk nogal tegenstrijdig: is het nog wel melkchocolade als het geen melk bevat? Er zijn in ieder geval methoden om chocolade te creëeren zonder melk die wel smaakt naar melkchocolade.

Als vervanger voor melk wordt vaak soja, kokosnoot, rijst of haver gebruikt. Het is alleen lastig om met deze ingrediënten de romigheid die melkchocolade zo lekker maakt te evenaren. Daarom zijn chocolatiers gaan experimenteren met oliën en notenpasta’s. De juiste verhouding tussen cocao bonen, melkvervangers en de vettige toevoegingen is het geheim van de heerlijke melkloze chocolade reep.

Hands Off My Chocolate heeft de puzzel opgelost!

Hands Off My Chocolate is erin geslaagd om vegan chocolade repen te maken. Deze repen gaan wat smaak betreft de strijd aan met de normale melkchocolade. Hun nieuwste smaak karamel-zeezout is een echte nieuwe topper van Hands Off My Chocolate. In plaats van melk maken zij gebruik van rijstpoeder. Door hazelnootpasta toe te voegen krijgt de reep een lekker romige structuur. JAMMIE!

Bij Goodcase zijn wij echt fan van deze reep. Neem een kijkje in de video hieronder waarin we vertellen over deze reep. Wil jij deze reep ook proeven? Hij is onderdeel van de ‘Is-het-al-weekend-box’ en is te bestellen via onze shop.

Wil je deze post graag delen? Gebruik onderstaande buttons, handigggg! 😁

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
LUISTER MEER

Met Goodcase is het niet alleen lekker eten. We nemen je mee in de wereld van duurzaam eten. Daar delen we meer over op onze socials. Zo maken we toffe video’s over de producten in onze boxen en gaan we in gesprek met inspirerende mensen in onze podcast!

LEES OOK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *