6 redenen waarom zeewier het duurzame eten van de toekomst is

Vraag je je wel eens af wat we in de toekomst zouden eten? Wat zou een populatie van 9 miljard mensen kunnen voeden? Hoe kunnen we meer eten produceren, maar dan op een duurzame manier? Een van de oplossingen zou zeewier kunnen zijn. Zeewier zijn grote algen die hun energie halen uit de zon en voedingsstoffen en CO2 opnemen uit zeewater. Wetenschappers beweren dat zeewier een belangrijke rol kan gaan spelen in de strijd tegen klimaatverandering en CO2 compensatie.

Hier zijn 6 redenen waarom zeewier het duurzame voedsel van de toekomst kan worden:

1. Rijk aan voedingsstoffen

Zeewier is van nature rijk aan voedingsstoffen. Het is de beste bron van jodium, wat bijdragt aan een gezonde spijsvertering. Het bevat ook andere mineralen, zoals vitamine K en vitamine B, zink, ijzer en antioxidanten die bijdragen aan een goed afweersysteem. Daarnaast is zeewier ook rijk aan omega-3 vetten, een goede vervanger voor mensen die geen vis willen eten dus!

2. Het groeit snel

Natuurlijk zit weten we allemaal dat de oceaan vol zit met zeewier, maar zeewier kan ook gecultiveerd worden waardoor het nog efficienter geoogst kan worden. Zeewier hoeft alleen geplant en geoogst te worden, daartussen is er vrij weinig onderhoud nodig. De plant haalt namelijk alle benodigde stoffen uit zijn omgeving, voedingsstoffen uit het water en energie van de zon. Onder optimale omstandigheden kan zeewier bijna 15cm per dag groeien! De EU is momenteel het groeien van zeewier in ‘zeewier boerderijen’ sterk aan het promoten.

Seaweed (ulva) growing on ropes

3. (Kunst) Mest is niet nodig

Zeewier haalt zijn voedingsstoffen dus direct uit het water. In tegenstelling tot landplanten die hun voedingsstoffen uit de bodem halen met hun wortels. Op het land is vaak (kunst)mest voor nodig om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt. Onder water is dit simpelweg niet nodig, zeewier haalt alles uit het water. Nog beter zelfs, zeewier kan water dat besmet is geraakt met meststoffen juist weer reinigen!

4. Geen pesticiden

Deze reden spreekt voor zich. Onder water zijn er geen insecten die gewassen beschadigen of ziektes overbrengen. Door de snelle groei van zeewier wordt de plant ook nauwelijks aangetast door plant-etende vissen en andere dieren. Daarom zijn er helemaal geen pesticiden nodig om de planten te beschermen. Op het land brengen pesticiden nog steeds veel schade aan de omgeving. Zeewier kan zelfs als een pesticide alternatief gebruikt worden op het land.

Seaweed thriving under the sunlight

5. CO2 opslag

Tot kort geleden dacht men dat de CO2 die opgeslagen zit in zeewier weer in de oceaan terecht komt als de alg zich ontbind. Maar de ontdekking van grote hoeveelheden dood zeewier diep op de oceaanbodem bewijzen het tegendeel. Als zeewier dood gaat, blijft het CO2 in de plant om vervolgens in het sediment op de bodem terecht te komen. Door deze eigenschap wordt zeewier cultiveren gezien als een van de methodes om koolstof op te vangen in de strijd tegen klimaatverandering.

6. Het is een bewezen voedselbron

Je herkent zeewier vast van de japanse sushi, die opgerold is in een donkergroen laagje zeewier wat nori genoemd wordt. Maar zeewier wordt op veel meer plekken in de wereld gegeten. Onder andere in Oost en Zuidoost Azië, de westkust van Zuid Amerika en in Europa. Over de hele wereld is het dus een voedselbron die al een lange tijd wordt gegeten. Het voegt een karakteristieke zoute smaakt toe aan ons eten en het is een belangrijke bron van mineralen!

Japanse zeewier salade (Wakame)

Making seaweed an everyday food

Omdat wij als Nederlanders ‘gewoontedieren’ zien, blijft het moeilijk om zeewier in ons dieet op te nemen. Kleine stappen moeten er gemaakt worden die ons introduceren in de smaak en textuur van de planten uit de oceaan. De Nederlandse startup Seamore is op dat gebied flink aan de weg aan het timmeren. Zij maken namelijk dagelijkse producten zoals nacho’s en wraps die voor een aanzienlijk deel uit zeewier bestaan. De producten krijgen hierdoor niet alleen een groene kleur, maar het maakt ze ook gezonder en het voegt een nieuwe smaak toe aan het eten wat we allemaal kennen.

Wij van Goodcase zijn een grote fan van de zeewier chips van Seamore. Neem een kijkje op de video hieronder om nog meer over het product te weten te komen. De chips is onderdeel van onze ‘Is-het-al-weekend-box’, samen met vier andere snacks. De box is nu te bestellen in onze shop.

Wil je deze post graag delen? Gebruik onderstaande buttons, handigggg! 😁

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram
LUISTER MEER

Met Goodcase is het niet alleen lekker eten. We nemen je mee in de wereld van duurzaam eten. Daar delen we meer over op onze socials. Zo maken we toffe video’s over de producten in onze boxen en gaan we in gesprek met inspirerende mensen in onze podcast!

LEES OOK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *